in BLOG

Inspired by: Rembrandts lijnen

Rembrandt blijft boeien – niet alleen tijdens het Rembrandtjaar, nu exact 350 jaar na zijn dood, maar ook in de afgelopen eeuwen. Rembrandts etsen hebben kunstenaars op allerlei manieren geïnspireerd. Daarover gaat de tentoonstelling Inspired by Rembrandt, die van 7 juni tot en met 1 september 2019 te zien is in Museum Het Rembrandthuis.

Voor deze tentoonstelling hebben we een greep uit onze eigen collectie gedaan. Sinds ruim honderd jaar verzamelen wij kunst op papier – de collectie telt inmiddels ruim 4000 prenten. Niet alleen werken van Rembrandt, maar ook kunst van zijn navolgers – zowel die uit zijn eigen tijd, als kunstenaars van nu. De tentoonstelling is opgedeeld in acht thema’s; op onze blog lichten wij telkens een thema uit.

Deze keer: ‘De lijn’.

Als geen ander kende Rembrandt de kracht van de lijn. Met een paar halen tekende hij grillige boomtakken. Met slechts een enkele streep een oever. Zie je de parallelle lijnen in De drie bomen? Ze geven de zomerse stortbui een dramatisch effect. Rembrandts expressieve lijn is veel geïmiteerd door andere kunstenaars. Indrukwekkendste voorbeeld is van Duitse kunstenaar Horst Janssen. Hij maakte in 1986 een serie van 24 grote etsen. Geïnspireerd op de grillige knotwilgen van Rembrandts ets De Omval.

Dramatiek

Erg ambitieus, deze 24-delige serie etsen van Horst Jansen. Hij vergrootte de knotwilgen van Rembrandts ets De Omval. En benadrukte de dramatiek van de kronkelende takkenbossen. De titel verwijst naar een bekende oud-Griekse beeldengroep. Daar worstelen priester Laokoön en zijn zonen met een reuzenslang. Janssen kopieerde ook Rembrandts schaduwpartijen. Hij plaatste ze in de lucht en niet in het struikgewas. Het geheel wordt hierdoor extra dreigend en onheilspellend.

Rembrandt, De drie bomen, 1643, Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam | Horst Janssen, Laokoön 1, 2, 3 en 7, 1986, Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam. Foto: Kirsten van Santen.

Recente berichten