Rembrandt 2019

In 2019 wordt het 350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn geëerd met tal van activiteiten in onder andere Den Haag, Leiden, Leeuwarden en Amsterdam. Ervaar het Nederland in de tijd van Rembrandt en de 17de eeuw met bijzondere tentoonstellingen in onder andere Museum De Lakenhal, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis, het Rijksmuseum, het Stadsarchief Amsterdam en het Joods Cultureel Kwartier.

Het Rembrandtjaar in 2019

Waar beter het Rembrandtjaar 2019 beginnen dan in het huis waar hij zijn meesterwerken maakte, zijn grote liefdes beleefde, zijn opdrachtgevers ontmoette en zijn navolgers inspireerde?

Museum Het Rembrandthuis is het enige museum ter wereld dat volledig gewijd is aan Rembrandt, en tevens het enige huis van Rembrandt dat open is voor het publiek. In 2019 eren we de grootste Nederlandse kunstenaar met drie tentoonstellingen die zijn verschillende gezichten tonen: meesterlijk, menselijk en inspirerend.

TENTOONSTELLINGEN

Rembrandt’s Social Network
Familie, vrienden en relaties
1 februari – 19 mei 2019

Met de tentoonstelling Rembrandt’s Social Network geeft het Rembrandthuis de aftrap voor het Rembrandtjaar 2019, 350 jaar na zijn dood. Alle aandacht gaat uit naar Rembrandts relaties en de rol die zij speelden in zijn leven en werk. Want zelfs een groot kunstenaar als Rembrandt was geen eenzaam genie. Als een goede netwerker zette hij zijn sociale netwerk actief en doelbewust in. Hij had familie en vrienden die hem hielpen, die zijn kunstwerken kochten, die hem geld leenden en hem artistiek uitdaagden.

Rembrandts sociale netwerk wordt in kaart gebracht aan de hand van een aantal hoofdrolspelers, zoals jeugdvriend Jan Lievens, kunstkenner Jan Six, redder in nood Abraham Francen, kunstenaarsvrienden zoals Roelant Roghman en natuurlijk de familie van zijn vrouw; de Uylenburghs, zijn ‘bloedvrienden’. Opvallend is de informaliteit van de schilderijen, tekeningen en prenten, waaronder werk van Rembrandt dat zelden of nooit in Nederland te zien is. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is Rembrandts portret van zijn negentienjarige zoon Titus (ca. 1660) uit het Baltimore Museum of Art, dat nooit eerder op een tentoonstelling in Europa is getoond.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Zabawas en de Turing Foundation.

Inspired by Rembrandt
100 jaar verzamelen door het Rembrandthuis
7 juni – 1 september 2019

Het Rembrandthuis is niet alleen het voormalig woonhuis en atelier van Rembrandt. Sinds ruim honderd jaar is het een museum met een eigen collectie. De verzameling omvat met name veel grafisch werk. Rembrandts etsen zijn natuurlijk goed vertegenwoordigd, maar het museum bezit ook prenten van voorlopers, tijdgenoten, alsmede moderne en hedendaagse kunstenaars die zich door Rembrandt hebben laten inspireren.

Deze tentoonstelling toont de meest opmerkelijke voorbeelden uit de museumverzameling. Ontdek de verrassende selectie van oud en nieuw, groot en klein, fijn en los. Hier zie je werk van onder andere Rembrandt, Edgar Degas en Pablo Picasso, maar ook bijvoorbeeld van Horst Janssen, Willem den Ouden, Charles Donker en Glenn Brown.

Laboratorium Rembrandt
Rembrandts techniek ontrafeld
21 september 2019 – 16 februari 2020

Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen, etsen en tekeningen? En hoe onderzoeken wij dat tegenwoordig? In het najaar van 2019 wordt in het museum een laboratoriumachtige setting gecreëerd, waarin nieuwe inzichten in de hand van de meester worden blootgelegd. Ontdek hoe een tekening van Rembrandt is veranderd in de loop der eeuwen, zie wat een ander later toevoegde aan een ets, en denk mee over de dilemma’s van onderzoekers en restauratoren.

Deze tentoonstelling brengt de wereld van het materiaal-technisch onderzoek tot leven. De afgelopen jaren zijn diverse kunstwerken van Rembrandt door wetenschappers en restauratoren aan nieuwste onderzoeksmethoden onderworpen. Dit heeft verrassende en baanbrekende resultaten opgeleverd. Nu zullen bezoekers de onderzoeksmethodes- en technieken zelf ervaren, op de plek waar de kunstwerken ooit zijn gemaakt.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Rijksmuseum, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed | Rijkserfgoed Laboratorium, de Universiteit van Amsterdam en de Technische Universiteit Delft (tezamen verenigd in NICAS), Monumenten en Archeologie Gemeente Amsterdam, het RKD, The Watermark Identification in Rembrandt’s Etchings project (WIRE) en zelfstandig onderzoekers.

Claudy Jongstra
Allium & Onion, Hennep & Hair, Madder & Nettle
1 oktober 2019 – 16 februari 2020

Hedendaagse kunstenaar Claudy Jongstra is op zoek gegaan naar het zwart van Rembrandt. Met enkel natuurlijke kleur- en verfstoffen volgt ze de oude receptuur en past ze deze toe op een tweeluik van textiel: Allium & Onion, Hennep & Hair, Madder & Nettle. Ze gaat hierbij uit van drie natuurlijke, lokale materialen als basis voor het werk: vlas, hennep en brandnetel. De vlasplant is de bron voor zowel het schilderslinnen als de lijnzaadolie die Rembrandt gebruikte in de olieverf. Deze kunstinstallatie van vilt komt als vitrage te hangen voor de twee ramen in Rembrandts voormalige woon-en slaapkamer in Museum Het Rembrandthuis.

Het tweeluik van Jongstra kent niet alleen verschillende tinten zwart, maar ook kleuraccenten die ze op het gevilte doek heeft geborduurd. Jongstra heeft hiervoor inspiratie geput uit de kleuren van Rembrandts meest beroemde tweeluik: zijn portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Jongstra’s kunstinstallatie is een textiele en abstracte versie van deze schilderijen, die als reproductie gelijktijdig te zien zijn in de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt in de moderne museumvleugel.

 

AGENDA EN EVENTS

Gedurende het hele jaar organiseert Museum Het Rembrandthuis verschillende evenementen waarbij de focus uiteraard op Rembrandt ligt. Zo zijn er lezingen, gallery talks, avondopenstellingen en vinden er nog veel meer andere activiteiten plaats.

Houd onze website in de gaten voor updates van het activiteitenprogramma.

____________________________________________________________________________________________

Rembrandt en de 17de eeuw 2019
In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Reden om de kunstenaar te eren en zijn werk, zijn tijdgenoten en de 17de eeuw extra onder de aandacht te brengen. Dit komt samen in het themajaar Rembrandt en de 17de eeuw, met tal van tentoonstellingen en activiteiten in het hele land.

In 2019 werken NBTC Holland Marketing, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis, het Rijksmuseum, Museum De Lakenhal, het Joods Cultureel Kwartier, het Stadsarchief Amsterdam, Museum Prinsenhof Delft, Het Scheepvaartmuseum en het Amsterdam Museum samen met steden als Amsterdam, Delft, Den Haag, Dordrecht, Enkhuizen, Haarlem, Hoorn, Leiden en Middelburg onder de titel Rembrandt en de 17de eeuw 2019. 

Website: rembrandt-2019.nl

____________________________________________________________________________________________