in BLOG

Rembrandt blijft boeien – niet alleen tijdens het Rembrandtjaar, nu exact 350 jaar na zijn dood, maar ook in de afgelopen eeuwen. Rembrandts etsen hebben kunstenaars op allerlei manieren geïnspireerd. Daarover gaat de tentoonstelling Inspired by Rembrandt, die van 7 juni tot en met 1 september 2019 te zien is in Museum Het Rembrandthuis.

Voor deze tentoonstelling hebben we een greep uit onze eigen collectie gedaan. Sinds ruim honderd jaar verzamelen wij kunst op papier – de collectie telt inmiddels ruim 4000 prenten. Niet alleen werken van Rembrandt, maar ook kunst van zijn navolgers – zowel die uit zijn eigen tijd, als kunstenaars van nu. De tentoonstelling is opgedeeld in acht thema’s; op onze blog lichten wij telkens een thema uit.

Deze keer: ‘Natuur’.

Slechts een kleine ets van een schelp. Maar van al Rembrandts etsen het meest nagevolgd. Kijk eens hoe nauwkeurig de Conus Marmoreus is weergegeven. Vorm, tekening, lichtval. Zelden werkte Rembrandt zo precies. In de twintigste eeuw ontstond een voorliefde voor dergelijke eenvoud. Kunstenaars door heel Europa kopieerden daarom de ‘Rembrandtschelp’. Zoals Erik Desmazières, Gérard de Palézieux, Jacob Demus en Charles Donker. Ze tekenden ook insecten, bloemen, zaden en dode dieren. Die geconcentreerde observaties verraden een grote liefde voor de natuur.

Charles Donker, Dode houtsnip, 1975, Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam. | Rembrandt, De schelp (Conus Marmoreus), 1650. Museum het Rembrandthuis,

Recente berichten