Portret Jan Six

Portret Jan Six ets Amsterdam RembrandthuisVan de vele portretten die Rembrandt heeft geschilderd, geëtst en getekend behoren die van Jan Six (1618-1700) tot de bekendste. Het in 1654 geschilderde portret van Six berust nog steeds bij zijn nazaten. In 1647 maakte Rembrandt de hieronder afgebeelde portretets. Het is een van de weinige etsen waarvoor Rembrandt eerst verschillende ontwerptekeningen heeft gemaakt. Six staat in een nonchalante houding geleund bij het raam, lezend in een manuscript. Zoals uit een eigentijds lofdicht op dit portret blijkt, is Six in zijn ‘boekkamer’ afgebeeld.
De familie van Jan Six was actief in de handel en bezat een zijdeververij. Zelf heeft hij tot in het begin van de jaren vijftig in het familiebedrijf gewerkt. Six legde zich echter tevens toe op de kunsten. Hij schreef gedichten en verzamelde kunst. Op de prent toont hij zich als kunstminnaar. Enige jaren na de vervaardiging van dit portret trouwde Jan Six met Margaretha Tulp. Zij was een dochter van Nicolaes Tulp, de hoofdpersoon van Rembrandts vroegste anatomische les. Mede door dit huwelijk steeg Jan Six op de maatschappelijke ladder. Hij zou uiteindelijk in 1691 burgemeester van Amsterdam worden.

Rembrandt, Portret van Jan Six, gesigneerd en gedateerd ‘Rembrandt f. 1647. Ets, droge naald en burijn, 24.4 x 19.1 cm , Amsterdam, Museum Het Rembrandthuis (B.285 IV)