Talkshow en podcast RembrandtLIVE

Kijk en luister hier naar RembrandtLIVE: de serie talkshows en podcasts van Museum Het Rembrandthuis over Rembrandts tijd en de connectie met nu.

RembrandtLIVE: Zelfbeeld in tijden van sociale media

10 maart 2022 om 20.00 uur | Online event | Voertaal: Nederlands

Het menselijk lichaam verbeelden zoals het is – dat is niet zo vanzelfsprekend. We idealiseren al eeuwen ons eigen en andermans voorkomen. In onze huidige tentoonstelling RAUW geven dertien hedendaagse kunstenaars én Rembrandt een realistische kijk op het menselijk lichaam.  Een welkom en ontnuchterend alternatief voor het heersende ideaalbeeld. De kunstwerken zijn soms kwetsbaar, soms krachtig, soms confronterend, maar altijd rauw. In de nieuwste aflevering van de talkshow RembrandtLIVE duiken we dieper in dit onderwerp.

Presentator Emma Waslander gaat vanuit de tentoonstellingszalen in gesprek met Nathalie Maciesza (curator van RAUW) en Tatjana Almuli (schrijver en fotograaf). Wat is de invloed van sociale media op ons zelfbeeld? Wie bepaalt eigenlijk onze huidige schoonheidsidealen en hoe we naar ons lichaam kijken? En welke rol kan kunst hierin spelen? Ook vertellen drie hedendaagse kunstenaars over hun werk dat nu in het museum te zien is.

Bekijk de talkshow RembrandtLIVE: Zelfbeeld in tijden van sociale media hier: 

Podcast: RembrandtLIVE – Zelfbeeld in tijden van sociale media

Meer een luisteraar dan een kijker? We hebben ook een podcast over de tentoonstelling RAUW gemaakt. In ‘RembrandtLIVE: Zelfbeeld in tijden van sociale media’ gaan presentator Emma Waslander en curator Nathalie Maciesza in gesprek over schoonheidsidealen, sociale media, hedendaagse kunst én Rembrandt. Ook te gast: schrijver Tatjana Almuli en kunstenaars Aline Thomassen, Verena Blok, Jeroen Schokkin en Natasja Kensmil. De podcast is hieronder te beluisteren via verschillende platformen.

  

___________________________________________________________

REMBRANDTLIVE: HANSKEN, REMBRANDTS OLIFANT

Ze was beroemd in heel Europa: de Aziatische olifant Hansken. In het midden van de zeventiende eeuw was zij de enige levende olifant op het continent en werd ze langs jaarmarkten, kermissen en hoven gevoerd. Toen Hansken in Amsterdam was, zag en tekende Rembrandt haar. In 2021 was in Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling te zien over het levensverhaal van Hansken. In deze aflevering van de talkshow RembrandtLIVE praten we verder over de tentoonstelling Hansken, Rembrandts olifant en gaan we dieper in op olifantenwelzijn toen en nu.

Presentator Emma Waslander gaat vanuit Rembrandts woonkamer in gesprek met Leonore van Sloten (conservator Museum Het Rembrandthuis) en Rikkert Reijnen (IFAW). Wat deed Hansken in Europa? Wat vonden kunstenaars als Rembrandt zo wonderlijk aan haar? En wat weten we van olifantenwelzijn toen en nu? Ook in deze aflevering: reporter Jermaine Berkhoudt (My Daily Shot of Culture) gaat op bezoek bij het olifantenverblijf in ARTIS, en Michiel Roscam Abbing en Anneke Groen (initiatiefnemers van de tentoonstelling) vertellen over hun fascinatie voor het verhaal van Hansken.

De talkshow ‘RembrandtLIVE: Hansken, Rembrandts olifant’ is zowel in het Nederlands als in het Engels uitgezonden op 12 mei 2021. Bekijk hier de Nederlands gesproken versie: https://youtu.be/17tupLN0EAs

Podcast: RembrandtLIVE – Hansken, Rembrandts olifant

Liever luisteren naar het bijzondere verhaal van Hansken? We hebben ook een podcast over de beroemde zeventiende-eeuwse olifant gemaakt. Presentator Emma Waslander zit aan tafel met Leonore van Sloten (conservator Museum Het Rembrandthuis) en Michiel Roscam Abbing (gastconservator en auteur van hét boek over Hansken). De podcast is hieronder te beluisteren via verschillende platformen.

   

___________________________________________________________

REMBRANDTLIVE: REMBRANDTS EPIDEMIE

28 februari 2021 | Online event | Taal: Nederlands

In de zeventiende eeuw heerste er ook al een epidemie in Nederland: de pest. Tijdens de laatste epidemiegolf, in de jaren 1663-1664, vielen er in Amsterdam 24.148 doden, meer dan 10 procent van de toenmalige bevolking. Ook Rembrandt werd door de ziekte geraakt: zijn geliefde Hendrickje Stoffels stierf aan de pest, hetzelfde wordt vaak gesuggereerd over zijn zoon Titus. In deze aflevering van de talkshow RembrandtLIVE gaat presentator Emma Waslander vanuit Rembrandts woonkamer in gesprek met Erik Schmitz (Stadsarchief Amsterdam) en Epco Runia (Museum Het Rembrandthuis). 

Welke invloed had de pestepidemie op Amsterdam in de zeventiende eeuw? Erik Schmitz (onderzoeker van het Stadsarchief Amsterdam en Amsterdamkenner) zal dieper ingaan op infectieziekten in onze geschiedenis, met name in de hoofdstad, waar Rembrandt woonde. Epco Runia (hoofd Collectie & Educatie van Museum Het Rembrandthuis) werpt de schijnwerper op Rembrandts privéleven: hoe raakte de epidemie het gezin van de kunstenaar, en hoe is dat terug te zien in zijn kunst?

Bekijk hieronder de uitzending terug:

Podcast: RembrandtLIVE – Rembrandts epidemie

Naast de talkshow hebben we ook een podcast gemaakt over Rembrandts epidemie, maar met een andere gast! In deze podcast gaat Emma Waslander in gesprek met Koen Kleijn van Ons Amsterdam. Beluister de podcast op één van de onderstaande platformen: